Новини

Човешките стави – какво не знаем за тях

Знаете ли, че в човешкия организъм има стави, които не са подвижни? Черепът е основният пример за това. Когато се раждаме, имаме костни пластини в главите си (познаваме ги като „фонтанели“), разделени от съединителна тъкан, които позволяват черепа да расте. С течение на времето те се заменят с костен материал, наподобяващ стави, но реално те не се движат.

А къде, според вас, се намира най-голямата става? Тя е локализирана в коляното и се нарича шарнирна заради способността й да се движи без да се усуква много. Капачката на коляното е най-често счупваната кост - това може да се случи при падане или други наранявания, като навяхвания (увреждане на връзките), разтежения (увреждане на мускулите и съединителната тъкан) и разкъсвания.
 
А задавали ли сте си въпроса защо ставите пукат?  Реално този звук произлиза от размествания на ставните повърхности. Съществува теория, че звукът който произлиза по време на това изпукване, реално представлява балончета газ в синовиналната течност.  Иначе казано, когато ставната капсула, която заобикаля и защитава ставата се разтегне от движение или натиск, тя може да освободи този газ, което води до пукащ шум.

Ставите са проектирани да понасят напрежение, включително няколко пъти повече от  собственото тегло на човек.

Знаете ли кой е най-често срещаният ставен проблем? Счита се, че това е остеоратритът. Той включва износване на хрущяла и омекотяващите структури, които предпазват местата, където костите се движат една срещу друга. Няма доказан лек за това състояние, но съществуват рехабилитационни практики, които могат да забавят или предотвратят смяната на ставите.

Специалистите на Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ  ‘’Скин Системс’’ са до вас, за да ви помогнат в търсенето на здравословни решения и да   отговорят на всичките ви въпроси за движение без болка.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK