Новини

Д-р Катрин Крахтова: Съвършенството, превърнало се в самоцел, е нездравословно

Доскоро се смяташе, че с напредването на годините жените само губят от красотата си. В последно време обаче виждаме все повече жени, които оборват тези представи, благодарение на правилен режим на хранене, спорт, добра козметика и...специалисти по естетична дерматология. По темата как да бъдем ослепителни и на 20, и на 65 г., днес разговаряме с един от първите лекари, които въвеждат това подразделение на дерматологията в България – д-р Катрин Крахтова - медицински директор на МБАЛ „Скин Системс“.

Как се измениха представите за красота през последните 20 години, д-р Крахтова?

В съвременния свят представите за красота се променят изключително динамично като естествената причината за това е интернет пространство. Всеки потребител мигновено вижда новостите в естетичната медицина, пластичната хирургия и козметика. Много бързо и лесно се изграждат модели на подражание и се налагат като “мода”. Бързият информационен поток води до огромно количество информация, която е изключително разнородна и както може да бъде от полза, така и може и да навреди. Въпреки всичко това, качествена промяна в последните 20 години според мен няма. Има промяна в отделни детайли, като в последно време се създаде стремеж за постигане на по-естествен резултат. В началото се харесваха големите видимо коригирани форми. Сега те отстъпват място на фините и по-деликатни намеси.

Разбира се, има не малко изключения. Също така трябва да се обърне и внимание на факта, че често в отделните континенти и отделните държави възприятието за красота е различно.

Филърите за тяло в последно време са особено модерни. Какво представляват и за кои зони най-често се използват?

В последните 20 г. хиалуроновата киселина е във всичко и на всякъде, когато се касае за красота, младост и естетика. Тя е силно застъпена и във филърите за тяло. Най-често се коригират деформитети и неравности, както и се създават обеми, например в областта на глутеусите, подбедриците и др.

Покрай клана Кардашиян особено популярни станаха плоският корем, фината талия и голямото дупе. Ако нямаме търпение и време да прекарваме половината си денонощие във фитнеса и броейки калории как можем да постигнем този ефект?

Кланът “Кардашиян” създаде много и различни модели за подражание, но тази форма на тялото стана много харесвана и популярна, факт. Според мен в повечето случаи тази визия не е подходяща за всеки. В някои държави този модел се хиперболизира до степен на непропорционалност на отделните телесни части. Например слаба сякаш недоразвита горна половина на женското тяло и на този фон огромни бедра и задни части. Аз вярвам, че е важно човек да съумее да харесва себе си, без да има нужда да подражава, в такъв случай той винаги излъчва красота. Разбира се, ако тази форма на тяло е желана от пациента и обсъдена съвместно с лекар специалист, то могат да се постигнат достатъчно добри естетически резултати без да се стига до гротеска. Бразилското дупе се постига с фитнес, пластична хирургия или поставяне на големи количества пълнители. Най-често резултата е комбинация от различни средства.

Нужно ли е подновяване на филърите и ако да – на колко време?

Филърите се поставят на 6, 8, 12 понякога и повече месеца. Това зависи както от продукта, така и от организма на пациента.

Поставянето на филъри е пристрастяващо също както поставянето на татуси или избелването на зъбите – започнеш ли веднъж, надали ще останеш само с една корекция. Как да избегнем естетично издържаното да не се превърне в гротеска?

За мен най-важното нещо е доверието между лекаря и неговия пациент. Когато забележа, че даден пациент според мен прекалява в конкретна процедура, винаги съм се опитвала дипломатично да променя неговото желание. Случвало ми се да отказвам да извърша определена процедура, когато сметна, че това би навредило на пациента. Желанието за красота и съвършенство винаги, постоянно, превърнало се в самоцел, е нездравословно. Всичко, което е прекалено, е излишно и с обратен ефект.

Колкото и филъри да си сложи една жена, ако кожата на лицето й не е правилно поддържана през годините, то ефектът ще бъде частичен. Към каква козметика препоръчвате да се насочат дамите, които искат да са млади за по-дълго време?

Разбира се, не може да се разчита само на естетичната дерматология и пластична хирургия. Каквото и да правим основното е ежедневната грижа за кожата. Нейното качествено почистване, хидратиране, навременното лечение и отстраняване на кожните проблеми. Ежедневната козметика е много важна - не е нужно да е с много активни съставки, особено ако посещаваме често козметик или естетичен дерматолог. Козметиката има помощна и поддържаща роля.Тя не само помага за по-благоприятен възстановителен период след всички естетични и козметични процедури, но и поради многото естествени масла има и прекрасно самостоятелно въздействие върху кожата.

Д-р Катрин Крахтова е дерматолог и естетичен лекар, медицински директор на частна многопрофилна болница за активно лечение „Скин Системс“. Тя е един от първите лекари, въвели естетичната медицина у нас. Има повече от 20 години опит в сферата на естетичната дерматология. Тя е създател на козметичната серия Dr.Krahtova, MD, която е плод на дългогодишен опит с различни козметични марки и много пациенти.Може да я откриете във всички лечебни заведения и медицински центрове от групата на „Скин Системс“, както и в избрани аптеки и козметични салони.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK