Новини

Как да лекуваме акне, причинено от предпазна маска?

Ако не успявате ефективно да се предпазите от излизането на нови пъпки, ето какво е подходящо за третирането им:

  1. Бензоил пероксид (2,5-5%) -  Тук е важно да отбележим, че по-голям процент концетрация не означава по-добри резултати. Не забравяйте, че лечението на какъвто и да е вид акне изисква търпение и последователност. Може да изполвате измивен продукт с бензилов пероксид или крем с тази съставка и да нанесете само на засегнатите участъци.
  2. Силицилова киселина – Това е алтернатива на бензоил пероксид.

Ефект при лечението на този тип акне може да имат алфахидрокси киселини, ретиноиди, а някои дерматолози дори препоръчват шампоан против пърхут като измивен продукт. В тях трябва да има кетоконазол или селениев сулфид. Звучи странно, но за да се уверите сами, попитайте вашия дерматолог при следващото ви посещение.

Възможно е да се появи акне и заради самия стрес около пандемията – промяната на ежедневието ни, навиците, загуба на работа или здравословни проблеми, с които би могъл да се сблъска човек.

Допълнителни причинители биха могли да бъдат дефицити на различни витамини и минерали. Такива са витамин D3 и цинк. Също, пробиотиците играят важна роля за поддържане не само на чревния микробиом, но и на кожния, затова не бива да се пренебрегват.

Ако имате зачерване, вероятно състоянието ви не е просто акне от маска, а контактен дерматит. В такива случаи отново важат правилата за запазване на хидролипидния слой на кожата и избор на различен материал на маската, както и редовното и подменяне. Силно препоръчилно е обаче да се консултирате с дерматолог, който да назначи терапия, която е подходяща според конкретния случай. Може да се обърнете към специалистите от Медико-козметичен център „Скин Системс”, за да ви помогнат с лечението.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK