Новини

Как да предотвратим болките в ставите през есента?

Широко известен факт е, че с напредването на възрастта ставите на човек индикират бъдеща промяна във времето. Процесът е двупосочен – при поява на дъжд и студ чувствително скача и симптоматиката на артритни болки.

Съществуа ли лек, който да ги сведе до минимум?

За радост има някои практики, които могат да облекчат дискомфорта през този период от годината.

Специалистите по ортопедия и травматология посочват следните по-важни аспекти от превенцията срещу болката в ставите.

Първият съвет е свързан с това, че тялото трябва да се поддръжа топло. Ето защо е важно да се обличате добре, и най-важното – да не пренебрегвате топлите чорапи и ръкавици, когато излизате навън.

Силно препоръчително е още използването на топъл душ. Сутрешната скованост се проявява обикновено след събуждане, а вечер умората при такива състояния е гарантирана. При възможност, не пропускайте топлата вана и я съчетайте с етерични масла и релаксираща музика.

Специалистите смятат още, че храната заема ключова роля в периода, провокиращ болката в ставите. Горските плодове, куркумата и джиндифилът са сред продуктите начело на списъка ви за пазаруване, ако искате да облекчите състоянието на ставите си. С тези добавки смело може да експериминтирате в кухнята и да си приготвяте домашни лекове. Напримет т.нар „златно мляко“ с куркума, джиндифил с мед, йогурт с горски плодове.

Джиндифилът и куркумата със съдържащите се в тях антиоксиданти действат като естествени противовъзпалителни средства и спомагат за по-доброто усвояване на колагена, хилауроновата киселина, аминокиселините.

Не пропускайте да включите в менюто си и храните богати на мастни киселини. Сред тях на първо място се нарежда рибата, ядките и растителните масла.

Не на последно място са и лечебните добавки, за които обаче е необходимо предварително да се консултирате със специалист.

За повече въпроси и информация, може да се свържете с нас на: +359 894 441 080.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK