Новини

Как да предпазим гръбнака от изкривяване

Тази тема е евъргрийн, но  мерките ни за самосъхранение често остават затрупани под натиска на ежедневието. Гонейки задачите си в бесен ритъм, не забелязваме как стойката на тялото ни е започнала да наподобява в профил на безкрайно издължен въпросителен знак. Лошата поза, независимо дали говорим за часовете пред компютър, или дигиталното ни зомбиране с телефон от легнало положение в къщи, също ни изкривява. Буквално.

Как да предпазим гръбнака от деформация?

Прилагаме пет прости правила, валидни за малки и големи.

  • Движете се – тук не говорим за спортна активност с олимпийско натоварване, а за базисно раздвижване. Не се сраствайте с бюрото си на работа, вдигайте глава от екрана и се разходете из офиса. Заменете стола си за половин час с гимнастическа топка. Използвайте стълби вместо асансьор. Винаги може да правите и елементарни упражнения за разтягане на тялото и липсата на лично пространство не е извинение. В работна среда тоалетната може да бъде чудесен терен, в който да направите 20 бързи лицеви опори на стена, без да се притеснявате от излишна публика. Ако не успявате да се мобилизирате за всичко това, просто ходете пеш. Това е минимумът.
  • Спортувайте. Така не само болката в гърба и главата ви ще стане мираж, душата също ще ви благодари. Двадесет минути за упражнения в домашния условия правят чудеса с менталния ви фокус за целия дни. Подобряват настроението ви и енергията, с която влизате в стаята и общувате.
  • Опитайте се да стоите високи. Това значи да се изправите така, все едно невидим показалец е закачил яката ви и ви дърпа нагоре. Почувствайте как издължавате гръбнака си. Стъпалата трябва да са разположени симетрично на раменете.
  • Седенето също е работа. И то сериозна. Стойте върху седалищните кости, а не върху опашката. Старайте се да не използвате толкова често облегалката на стола си и да не се отпускате като желе на нея, потъвайки надолу. Препоръчително е да не кръстосвате крака, докато стоите, а коленете да са сгънати на 90 градуса близо до ръба на стола.
  • Избирането на подходяща раница е просто. Навигирането й върху раменете и гърба вече е майсторство. Раницата трябва да стои над кръста ви, а не под него. Желателно е да тежи не повече от 10 % от теглото на стопанина си, да се носи на две рамена и близко до тялото.

 

Не забравяйте просто да се движите, още със ставането си сутрин. Ако имате домашни любимци, сигурно сте забелязали колко елегантно и продължително се протягат, преди да дойдат при вас, за да ги погалите за "добро утро". Следвайте примера им. Няколко минути за стречинг в ралзични интервали от деня ви ще подобрят значително тонуса и силуета ви.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK