Новини

Как да разберете дали имате слънчева алергия?

Лятото е тук и мнозина от вас вече са наредили плановете за ваканцията на мечтите си. Дестинацията е ясна, банските, роклите и чантите най-вероятно също, макар и да имате още време, ноооо... дали не пропускате нещо също толкова важно, колкото високите токчета? Шапката? Да, и шапката. Но и слънцезащитата и противоалергичното. Ще попитате защо пък противоалергично? Защото слънцето през летните сезони и доста силно и всъщност може да ви изиграе лоша шега, предизвиквайки не само изгаряне, но и алергия.

Най-общо казано, тя се проявява със зачервени или тъмни петна, които изглеждат като слънчево изгаряне и сърбят. Получават се в следствие на реакцията на имунната система към ултравиолетовите лъчи. Само по себе си, слънцето не е алерген, но е в състояние да активира алергени, особено при хора, страдащи от бъбречни и чернодробни или ендокринни заболявания или предразположени към такива.

  • Има няколко основни характеристики, чрез които да разберете дали имате слънчева алергия:Петна или розовеещи подутини. Те могат да бъдат пълни с течност и дори да изглеждат като мехури;
  • Засегнатите участъци най-често са краката, ръцете и гърба. Понякога и лицето;
  • При хората с по-светъл тон на кожата, петната имат червеникав цвят, а при по-тъмните изглеждат като хиперпигментирани и са кафеникави.

Ето и кои групи хора не бива да се излагат на слънце:

  • такива с нисък имунитет,
  • бременни
  • жени, приемащи някои противозачатъчни,
  •  хора, приемащи противовъзпалителни и антихистаминови препарати.

Добрата новина е, че слънчевата алергия има лечение, както от терапевтичен, така и от превантивен характер.

За повече информация, може да се свържете със специалистите на болница „Скин Системс”.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK