Новини

Каква храна обича гръбнакът

Храната може да лекува, да разболява, да енергизира, да дирижира настроенията ни. Тя е ресурсът, който подпомага функционирането на всеки орган в тялото. Гръбнакът не прави изключение. Този стълб на здравето трябва да бъде обгрижван регулярно с максимално изправена стойка, упражнения за подсилване на мускулатурата, и адекватно меню.

Ето какво би могло да включва то:

  • Протеини. И тук не е нужно да наблягате на месото, може да си ги набавите с широк спектър бобови култури, яйца, чиа. Те са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.
  • Листни зеленчуци, защото се борят с възпаленията. Включете в поне едно от дневните си хранения броколи, зеле. Спанакът също е супер храна с богатото си съдържание на витамин А, C и К, както и с полезния за костите магнезий.
  • Риба, с полезни мазнини. Богата на Омега 3 е сьомгата, бюджетно решение в това отношение са сардините.
  • Млечни продукти. Осигуряват ни калций, който е ключов за кондицията на мускулите, костите и кръвосъсирването.

Дори да нямате време за спорт, полагайте малки усилия за добрия тонус на гръбнака си. Ако работата ви е в офис и е свързана със статична позиция на бюро пред компютър, заменете неудобния стол с гимнастическа топка. Тя ще ви помогне да поддържате гърба си изправен, като паралелно с това ще натоварва умерено и мускулите на бедрата ви. Разхождайте се, докато говорите по телефона. По-авантюристично настроените от вас биха могли да отделят 10 минути за лицеви опори, които може да направите на стената във всяко затворено за чужди очи помещение. Този елемент от домашния пилатес зарежда с енергия и ви дава добър фокус върху задачите за деня, без да изисква екипировка и специално старание.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK