Новини

Какво знаете за лумбаго?

Лумбаго или болка в кръста е често срещан проблем на мускулите и костите на гърба. То засяга около 40% от хората в различен период от живота им.

До това състояние обичайно се достига  след вдигане на тежки предмети, извиване или навеждане напред. Симптомите могат да се проявят малко след извършване на движенията или при събуждане на следващата сутрин. Лумбаго не е специфично заболяване, а по-скоро оплакване, причинено от множество проблеми от разнороден характер и с различна степен на сериозност.  Затлъстяването, пушенето, увеличаването на телесното тегло по време на бременност, стресът, недоброто физическо състояние, неправилната стойка и неправилната поза при спане могат също да допринесат за болката.

Първи данни

Най-старият известен хирургически трактат, папирусът на Едуин Смит, датиращ приблизително от 1500 г. пр.н.е., описва диагностичен тест и лечение на навяхване на прешлените.

Хипократ (около 460 г. пр.н.е. – около 370 г. пр.н.е.) е първият, който използва термин, описващ седалищна болка и болка в кръста.

Древноримският лекар, хирург и философ Гален (живял от средата до края на втори век) описва понятието с известни подробности.

Лекарите до края на първото хилядолетие не пристъпват към операции на гърба и препоръчват бдително изчакване.

През Средновековието практикуващите народна медицина предлагат лечение на болката в гърба, дълбоко убедени, че то е причинено от духове.

В началото на ХХ век лекарите смятат, че болката в кръста е причинена от възпаление или увреждане на нервите, като невралгия и неврит са често споменавани в медицинската литература от това време. Чрез дейността си в началото на ХХ век американският неврохирург Харви Уилямс Кушинг значително допринася за признаването на хирургичното лечение като средство за борба с  болката в кръста.

Структура на гърба

Лумбалната област (или областта на кръста) се състои от пет гръбначни прешлена (L1-L5). Между тях са разположени фиброкартилагенозни дискове, които действат като възглавнички и не позволяват на гръбначните прешлени да се трият един в друг, като в същото време предпазват гръбначния мозък. До и от него през специални отвори между гръбначните прешлени достигат нерви, осигуряващи чувствителността на кожата и командите към мускулите. Стабилността на гръбначния стълб се осигурява чрез сухожилията и мускулите на гърба и корема. Малки връзки, наречени фасетни стави ограничават и управляват движението на гръбнака.

Диагностика

Тъй като структурата на гръбнака е сложна и описанията на болката са субективни, диагностицирането на лумбаго не е лесна задача. По-голямата част от случаите са причинени от мускулни и ставни проблеми и тази причина може да бъде отделена от неврологичните проблеми, гръбначните тумори, фрактурите на гръбначния стълб, инфекциите и др.

Класификация

Съществуват множество начини за класифициране на лумбаго.

В зависимост от причината се различават три вида:

  • механични проблеми. Към тях се причисляват - нетипични мускулно-скелетни разтежения, дискови хернии, притиснати нервни коренчета, дегенерация на дисковете или дегенеративна ставна болест (напр. фасетен синдром и сакроилеит) и счупен гръбначен прешлен;
  • немеханични проблеми. Включват тумори, възпалителни състояния като спондилоартрит и инфекции;
  • рефлексивна болка от вътрешни органи. Тук говорим за възпаление на жлъчния мехур, камъни в бъбреците, възпаления на бъбреците, аортен аневризъм и други.

Механичните или мускулно-скелетните проблеми са в основата на повечето случаи на лумбагонад 90%), а при повечето от тях (около 75%) няма идентифицирана конкретна причина. Смята се, че се дължат на мускулни разтежения или нараняване на сухожилията.

Въз основа на признаците и симптомите се прави следната класификация:

  •  Дифузна болка, която не се променя в резултат на определени движения и е съсредоточена в долната част на гърба, без да се разпространява отвъд зоната на седалището, се определя като нетипична.
  • Болка, която се спуска надолу по крака към коляното, усеща се от едната страна (в случай на дискова херния) или от двете страни (при спинална стеноза) и интензивността ѝ се променя в резултат на определени пози или движения, се нарича радикулярна, като на нея се дължат 7% от случаите.
  • Болка, съпровождана от обезпокоителни признаци като травма, температура, история на рак или значителна мускулна слабост, може да е признак за по-сериозен подлежащ проблем и да бъде класифицирана като налагаща спешна или специализирана помощ.

Конкретните симптоми от своя страна могат да бъдат разделени в зависимост от продължителността си на остри, нехронични или хронични.

За повече информация или консултации, не се колебайте да се свържете със специалистите на Скин Системс, на +359 894 441 080

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK