Намалената костна плътност е пряко следствие от остеопорозата. Това състояние изисква не само определена диета, но и изключването на определени храни и напитки от менюто ви.
Ето и част от тях:
- Червено месо: поради високото си съдържание на наситени мазнини, консумацията му може да доведе до остеопоротични фрактури;
- Храни богати на натрий: немалка част от хората обичат солено и често прекаляват с консумацията й, независимо дали става дума за директен прием или за храни като чипсове, бургери и други.
- Храни с високо съдържание на оксалати: това са съединения, които се свързват с количествата калций в организма и така могат да доведат до влошена костна минерална плътност. Сред тях спадат бобовите храни. Затова е желателно преди тяхната обработка да се накисват.
- Пшенични храни- консумацията им увеличава общата киселинност в организма, а това може да предизвика загуба на костна маса.
- Алкохол- спиртните напитки възпрепятстват организма да преработи полезните вещества, особено магнезий и витамин
- Кофеин- макар да има ободряващо действие, в прекалени дози може да наруши синтеза на колаген и да изчерпи калция от костите.
Ако страдате от остеопороза, следвайте препоръките на вашия лекар относно лечение и препоръчан хранителен режим.