Новини

Кумкуат – цитрусът с мощно детокс действие

Прилича на нещо средно между портокал и лимон, но всъщност е вид мандарина, и то с удивително полезни свойства. Това е кумкуатът – цитрус с китайски корен, който има тръпчив и леко пикантен вкус. Кората му е ядлива и богата на антиоксиданти, а самият плод е панацея при махмурлук заради мощното си детокс действие.

 

Кои са другите ползи за здравето от кумкуата?

 

  • Има противовъзпалителен ефект. Богат е на флавоноиди като кемпферол, лутеолин, хесперидин, кверцетин, С-гликозид и много други.
  • Облекчава симптомите на артрит, астма и невродегенеративни състояния.
  • Маслото от кората на плода действа антибактериално.
  • Подобрява здравето на очите. Съдържащият се в кумкуада витамин А е важен фактор за производството на родопсин, който ни позволява да виждаме в слабо осветени помещения.
  • Кумкуатът има мощно антиоксидантно действие благодарение на ударната доза витамин C, която съдържа.
  • Бори стресовите разстройства. Богатите на витамин C храни стимулират доброто настроение и регулират съня.

 

Кумкуатът може да бъде отглеждан и като декоративно растение. Плодовете му са с размер на малка слива, а ботаниците вече гъделичкат любопитството на чревоугодниците с причудливи, но здравословни хибриди. Те комбинират кумкуата с лайм (лаймкуат) и лимон (сънкуат).

И малко история – кумкуатът е пренесен в Европа в края на 19 век. Преди това е отглеждан основно в Япония, Китай, Флорида и Калифорния. Опитите Гърция да бъде превърната в негов средиземноморски дом се провалят, но частично, защото растението просперира само на територията на Корфу. Инвазията му по трапезите на местнтие е толкова силна, че ескалира и в производството на ликьор „Кумкуат”.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK