Новини

Най-често срещаните проблеми при човешкото стъпало

Краката са една от най-натоварените зони от човешкото тяло. Дейности, като ходене, бягане, каране на колело, скачане, плуване и други го доказват ежедневно.

За какво трябва да внимаваме и за кои фактори да следим, така че да избегнем проблеми с краката и най-вече стъпалата?

Генерално специалистите посочват, че неправилната обувка, диабетът и стареенето са едни от основните виновници за неразположения в краката.

А кои са най-често срещаните проблеми, обобщаваме сега:

  • Атлетично стъпало. По своята същност това е гъбична инфекция на кожата, която обикновено се намира между пръстите на краката. Инфекцията обаче може да се разпространи и да причини значителен дискомфорт и болка. Атлетичното стъпало причинява сърбеж, напукване, образуване на мехури и лющене.
  • Буниони. Това са изменения на стъпалата, които образуват подутина на ставата на големия пръст. Това може да го накара да се обърне леко навътре. Принципно жените са по-склонни да имат буниони поради повишен натиск при носене на тесни обувки.
  • Пръст- чукче. Това е пръст, който е сгънат при средната става. Например първият пръст е насочен нагоре, а вторият пръст е насочен надолу. Може да е по рождение или придобито. За някои хора не причинява дискомфорт, за други обаче може да е болезнено. Лечението може да включва шини, специални обувки, упражнения, някои лекарства и понякога хирургическа намеса.
  • Шип в петата. Това е израстък от калций, който се развива между петата кост и свода на стъпалото. За много хора няма симптоми, но за други това може да бъде болезнено и да причини възпаление. Открива се трудно, а най-често се причинява от неудобни обувки, наднормено тегло и артрит.

Не забравяйте, че профилактичните ортопедични прегледи са част от Вашия личен здравен календар.

За повече информация, може да се обърнете към специалистите на Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ "Скин Системс".

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK