Новини

Няколко интересни факта за човешките мускули

Замисляли  ли сте някога, че почти всички движения, които извършвате, се осъществявят чрез мускулитеви?

Мигане с очи, говорене, повдигане на ръка или крак, завъртане на тялото или главата, ходене - всички тези движения са възможни благодарение на тях.

Днес ще ви представим няколко интересни факта, свързани с мускулите в човешкото тяло.

Години наред учените изследват и изнасят информация, свързана с координацията на движенията, работата на всеки мускул поотделно, взаимозависимостта между тях и опорно-двигателния апарат.Средно в човешкото тяло има между 640-850 мускула. Тяхното количество зависи от развитата мускулна тъкан.

Друг любопитен факт е, че сърцето е най-устойчивият мускул в човешкото тяло. А най-късият е стапедиусът: необходимо е да се стегне тимпаничната мембрана в ухото. Дължината му е само 1,27 милиметра.

Научно доказано е, че мускулите на лицето са тясно свързани с емоциите. Съществува карта на изражения на лицето: мускулите в близост до очите са отговорни за проявата на умствена работа, а мускулите на устата са отговорни за актовете на волята. По отношение на чувствата, всички лицеви мускули се използват за тяхното изразяване.

Така например по време на целувка работят около 34 лицеви мускула. Ако човек се усмихва, работят 17, а когато върви участват 200.

Мускулите имат и генетична памет. Ако човек е физически активен, то с всяка тренировка информацията остава в гените, която се активира и прави мускулите "готови" за следващите натоварвания. Това е така, защото  тренировката активира гени, които са отговорни за мускулите и клетките запазват генетичния код чрез метилови групи.

Мускулите подлежат на загуба. Влакната им могат да се изгарят като мазнини. Този процес е особено активен след 40 години - по 2-3%. И след 60 години човек започва да губи около 5% от мускулната тъкан. Следователно упражненията са от съществено значение за поддържане на здравето през целия живот. А профилактичните прегледи на опорно-двигателния апарат са повече от препоръчителни.

За повече информация, може да се обърнете към специалистите на МБАЛ ‘’Скин Системс’’.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK