Новини

От ММА до футбол – кои спортове вредят на ставите ни?

Постоянството към спорта е сред най-промотираните навици в разговорите у дома, в медиите, и по принцип – за някои хора той дава добра форма и тонус, за други е социална мрежа за изграждане на приятелства, а на трети дава бъдеще и професионална кариера. Истината обаче е, че всяка активност, с която целенасочено поддържаме фигурата си, оставя и своя нездравословен отпечатък. Всяка победа и добър резултат се постигат с цената на лишения, или както е в нашия тематичен случай – с директен абонамент за ортопедични грижи.

Събрахме за вас петте спорта, които помагат на ставите ви да се пенсионират преждевременно.

 

  1. Смесени бойни изкуства (ММА)

Картинката изглежда почти животинска – противниците се нокаутират с голи ръце, нанасят си удари с лакти и колена, което в дългосрочен план води до тежки травми, повечето неизлечими.

Забавни факти за MMA:

  • Забранено е състезателите да нанасят вазелин, или други мазни субстанции по телата си, защото така получават сериозна преднина в мача
  • Забранени са вертикалните удари с лакът
  • Забранено е – забележете – да се държат за шортите (явно никой не иска да става свидетел на кървав стриптийз!)
  • Забранено е да изхврляш противника си от клетката

 

  1. Бокс

Лицеви фрактури, мозъчни сътресения, кръвоизливи и тотално пренареждане на зъбите са само част от екстрите, които всеки състезател отнася със себе си след като слезе от ринга. За последното десетилетие смъртните случаи на глобално професионално ниво са 12. Ето защо боксът се счита за една от най-опасните спортни приказки, често с фатален край.

  1. Ръгби

За неопитното зрителско око, което не следи този спорт, един ръгби мач напомня сблъсък на бикове. Изборът на животно за сравнение не е случаен, тъй като играчите масово тежат по 100 и повече килограма. Да гледаш как буквално се разбиват един в друг в търсене на топката е усещане, близко до филм на ужасите. Ако сте с по-слаб ангел, разбира се, иначе за всички останали пред малкия екран, или на трибуните, адреналинът от битката е опияняващ. Но резултатите от ударите по незащитените части от телата на атлетите са извадени рамена, разбити глави, надробени крайници.

  1. Футбол

Кой не познава „Цар Футбол“, кой не е лекувал рани от него? Играта, която владее света на всеки квадратен метър и зарибява децата почти от кърмаческа възраст, предлага широка палитра от контузии. Усукани коленни връзки, счупен глезен, скъсан менискус – всяко безобидно спъване може да изкара играча от строя, или директно от спорта.

  1. Хокей

Хокеят крие опасности на два терена – лед и трева. Не е нужно да сте гледали сериала „Бьорнстад“ по едноименния бестселър на Фредерик Бакман, за да си представите касапницата на пързалката. Състезателите се блъскат с висока скорост един в друг, а спънките им често водят битка с гравитацията. Острите кънки и ударите под кръста със стиковете също са част от арсенала на саморазрухата за хокеистите. На тревата най-честите поражения са върху гръбначния стълб заради приведената стойка на атлетите.

Специалистите по ортопедия и травматология на Skin Systems ще ви преведат с грижа през целия процес на възстановяване от травмите. Запишете час за консултация на 0894 441 080.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK