Новини

Пет стъпки за намаляване на риска от остеопороза

Ако си представим човешкият скелет като сграда, то остеопорозата бавно разрушава нейните основи. Заболяването произлиза от намаляване на костната на плътност и почти винаги се открива на късен етап, при нанесена фрактура, обикновено на бедро, предмищница или гръбнак.

Остеопорозата има афинитет към жените, а прогресивността на състоянието може да доведе до инвалидизация.

Може да предотвратите настъпването на подобно бедствие като спазвате пет основни стъпки.

  • Движете се. Клише е, но работи. Не допускайте светът ви да се дигитализира до степен, в която вече не ви се налага да ставате от дивана, или от бюрото си. Разхождайте се. 10 000 стъпки на ден е добър минимален резултат, който не само ще ви тонизира, но и ще подобри настроението ви.
  • Включете в менюто си продукти с калций – млечни, месо, риба. Не забравяйте да хапвате протеини и да си набавяте магнезий и витамин D.
  • Спортувайте, дори да е на ръба на минимума. Без екипировка и в домашни условия може да постигнете страхотни резултати за здравината на костите, нужно е само да проявите желание и постоянство.
  • Избягвайте злоупотребата с алкохол и цигари
  • Не пренебрегвайте семейната си обремененост с рискови фактори като метаболитни и ракови заболявания

 

При наличие на проблем или усещане за дискомфорт не се колебайте да потръсите специализирана медицинска помощ в отделението по ортопедия и травматология на болница Skin Systems. 

 

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK