Новини

Салицилова киселина VS бадемова киселина: коя е по-добра при лечение на акне?

Салициловата киселина е единственият ексфолиант, който се препоръчва за предразположена към акне кожа от години. Това твърдение бе неоспоримо, докато преди няколко години на пазара не се появи манделовата киселина (или както е по-известна бадемова киселина). Сега, когато потърсите лек против акне в магазините, на разположение имате още една възможност. Или още една възможност да се объркате... Кое наистина е по-доброто средство за лечение на акне, манделова киселина или салицилова киселина? Ето какво казва науката.

Бадемова киселина: състав и предимства

Бадемовата киселина представлява екстракт от горчиви бадеми и член на семейството на алфа-хидрокси киселини (AHAs).

Както всички алфа-хидрокси киселини, бадемовата киселина ексфолира кожата и помага да се разкрие по-ярката и гладка кожа отдолу. Освен това, този вид вещества са едно от най-добрите средства за хидратация,  така че са чудесен избор за суха кожа. Благодарение на тези си ексфолиращи и хидратиращи свойства, манделовата киселина помага на кожата ни по следните начини:

  • Придава на тена по-ярък блясък
  • Помага за избледняване на тъмните петна и хиперпигментацията
  • Предотвратява акне (ако мъртвите клетки се отлепят и премахнат от кожата ви, те не могат да попаднат в порите и да ги запушат отново)
  • Лекува акне (чрез ускоряване на клетъчния процес/естествения процес на ексфолиране на кожата)
  • Прави кожата по-мека и гладка
  • Намалява възпалението

За манделовата киселина трябва да знаете, че тя действа по-бавно. Причината за това е, че тя има по-големи молекули от останалите алфа-хидрокси киселини. Това обаче не трябва да ви безпокои, особено ако сте от късметлиите с чувствителна кожа. По-бавно проникване на молекулите = по-малко дразнене, но по-бавни резултати.

Салицилова киселина: състав и предимства

Силициловата киселина е извлечена от кората на дървото върба и е единствената бета-хидрокси киселина (BHA) използвана за кожата на лицето.

За разлика от AHAs, BHA е маслоразтворима. Това означава, че освен повърхността на кожата ви почиства и вътрешността на порите ви. Това го прави отличен вариант за премахване на пъпки, черни точки и изобщо всичко, което е заседнало в порите ви. Също, чрез свойството си да прониква по-дълбоко в кожата, той може да контролира производството на себум. Именно това го прави отличен вариант за дамите горди притежателки на по-мазна кожа.

Ето ползите от използването на салицилова киселина във вашата ежедневна рутина:

  • Придава на тена по-ярък блясък
  • Помага за избледняване на тъмните петна и хиперпигментацията
  • Предотвратява акне
  • Лекува всички форми на акне, включително пъпки с бял връх и черни точки
  • Намалява възпалението и зачервяването
  • Помага за регулиране производството на себум
  • Ако има нещо заседнало в порите ви, това е киселината, подходящата за вас

Салицилова киселина VS бадемова киселина: коя е по-добра при лечение на акне?

За да си отговорим на този въпрос, трябва да разнищим основната разлика между AHAs (бадемова киселина) и BHA (салицилова киселина).

Бадемовата киселина, както всички AHAs, е водоразтворима. Това означава, че не може да проникне през липидната бариера на кожата и да изчисти порите ви, където се образуват всички запушвания, които в край сметка водят до акне. Това, което правят всички AHAs е да почистят повърхността на кожата ви, да се отърват от мъртвите клетки, преди те да имат шанс да попаднат в порите ви и да причинят запушвания.

Силициловата киселина от своя страна е маслоразтворима. Това я прави способна да проникне през липидната бариера на кожата и да влезе дълбоко в порите ви, премахвайки всичко, което ги запушва.

Истината е, че и салициловата и манделовата киселина могат да лекуват акне. Разликата е, че салициловата киселина е по-ефективна за премахване на невъзпалително акне (черни точки), докато манделовата работи по-добре при лечение на възпалително акне (пъпки, папули и т.н.).

Кой трябва да използва салицилова киселина?

Ако имате черни точки или пъпки с бяло връхче, имате нужда от салицилова киселина в рутината си за грижа за кожата. Нищо друго не е толкова ефективно при премахването им.

Кой трябва да използва бадемова киселина?

Въпреки че изследванията показват, че както салициловата киселина, така и манделовата киселина са ефективни при лечение на акне, манделовата киселина е по-щадяща спремо кожата. Ако имате акне и кожата ви е толкова чувствителна, не може да понася салицилова киселина, тогава преминаването към манделова киселина е добър заместител.

Можем ли да използвате салицилова киселина и бадемова киселина заедно?

И да и не. Нека обясним.

Проучванията показват, че използването на салицилова киселина и манделова киселина заедно са по-ефективни за намаляване на акнето (и хиперпигментацията – включително тъмните петна, следите от пъпки). Ако намерите продукт, който съчетава и двете, страхотно! Използвайте го.

НО, дерматолозите обикновено не препоръчват използването на два различни ексфолианта едновременно. Формулите на добрите екфолианти са направени така, че да осигурят максимална полза за кожата ви, но когато ги смесите е много лесно да прекалите.

Свръхексфолиация = дразнене, зачервяване, сухота. Резултат, който със сигурност не искате за себе си и може да отнеме на кожата ви седмици, за да се възстанови.

И все пак, когато става дума за кожата на лицето ви, то задължително трябва да се консултирате със специалист дерматолог, а не да си назначавата самолечение.

В Медико-козметичен център "София" към болница Skin Systems Group, можете да откриете специалистите, които ще ви помогнат за излекуването и назначавенето на най-доброто лечение за вашия проблем.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK