Новини

Що е то атопичен дерматит и как да го разпознаем?

Атопичният дерматит е широко разпространено заболяване, а честотата му сред населението в световен мащаб се увеличава.

За него е добре да се знае, че засяга еднакво както мъжете, така и жените. Най-често се среща при малки деца, дори кърмачета, а появата му значително намалява с напредване на възрастта.

Около 10% от всички кърмачета и малки деца изпитват симптоми на екземата. Приблизително 60% от тях продължават да имат едно или повече оплаквания дори след като достигнат зряла възраст.

От засегнатите 65% развиват симптоми през първата годинка от живота си, а 90% -- преди 5-годишна възраст. При някои малчугани симптомите могат да намалеят, когато пораснат, докато други ще имат обостряния на атопичен дерматит и в зряла възраст. Началото на заболяването след 30-годишна възраст е необичайно и често се случва след излагане на кожата на тежки условия.

Какви са симптомите при атопичен дерматит?

Атопичният дерматит се характеризира най-често със сърбеж и възпаление на кожата - зачервяване, подуване, образуване на везикули (мехури), напукване, секретиране, образуване на корички и лющене.

Този тип обрив спада към групата на екзематозните, което само по себе си означава, че състоянието не трябва да се неглижира.

Множество фактори могат да влошат състоянието.  Сезонни алергии, ниска влажност, използване на прекомерно количество сапуни и препарати, екстремно високо или студено време, могат да дадат лоша реакция при това състояние.

За диагностициране на екземата често лекарите се оповават на симптомите на пациент с лична или фамилна анамнеза за астма и/или сенна хрема.

Кои са най-честите дразнители от околната среда и от начинът на живот?

Често за състоянието на кожата си сме виновни ние и ако има начин, чрез който да избегнем появата на по-сериозни състояния, е добре да знаем какво влиае неблагоприятно.

  • Дълги, горещи душове или вани
  • Изпотяване
  • Топлина
  • Студено, сухо време
  • Разчесване
  • Вълна и синтетични тъкани
  • Сапуни, препарати и почистващи препарати
  • Някои парфюми и козметика
  • Вещества като хлор, минерално масло или разтворители
  • Физически дразнители (мръсотия, пясък, дим)
  • Алергени (цветен прашец, прах)
  • Усилени упражнения
  • Стрес

Заразен ли е атопичният дерматит?

Един от най-често задаваните въпроси е дали може човек да се зарази от друг чрез ръкуване, прегръдка или друго.

Не. Атопичният дерматит определено не е заразен и не може да се предава от един човек на друг чрез контакт с кожата.

Имайте предвид обаче, че неглижирането на атопичния дерматит често води до втроични инфекции на кожата, причинени от стафилококи, други бактерии, херпесен вирус (херпес на устните) и по-рядко гъбични инфекции. Тези инфекции могат да бъдат заразни при контакт с кожата.

Диагностициране

Ако се съмнявате, че може да имате атопичен дерматит, то специалистът, който следва да посетите, е дерматолог. Той може да направи допълнително микробиологично изследване, за да установи наличието на бактерии, които биха могли да усложнят лечението.

Подробна диагностика и лечение на атопичния дерматит може да направите в Медико-козметичен център „Скин Системс”.

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK