Новини

Съвети за ортопедично здраве на ходилата

‘’Здрав дух в здраво тяло!’’ -  добре позната сентенция, когато се замислим с какво можем да си помогнем, за да предотваритм появата на различни по характер и симптоми заболявания. Особено що се касае до проблеми с опорно-двигателната система.

Ежедневно извършавме куп дейности, за които са ни нужни не само енергия, но и тежестта на собственото ни тяло. Балансираният режим, свързан със спорт и релакс, понякога не е напълно достатъчен, за да поддържаме ортопедичното си здраве в оптимална форма.

Според официалната статистика на Световната здравна организация, близо 50% от човечеството на планетата страда от плоскостъпие.

Състоянието може да отключи редица неприятни последствия, сред които сколиоза и болки в кръста. За съжаление симптоматиката може да се влоши, ако човек не обръща внимание на обувките, с които крачи през по-голяма част от ежедневието си.

Ако попадате в групата на хората с плоскостъпие, то тогава за вас са повече от препоръчителни ортопедичните стелки и обувки.

Какво ги прави толкова ефективни?

На първо място това, че са специално замислени с цел да осигурят защита и подкрепа на ходилата. В областта на петите стелката е така проектирана, че да разпределя равномерно напрежението в тялото, а разходките ви да са истинско удоволствие. Неслучайно не съществуват ортопедични токчета.

По същия начин медицинския дизайн на обувката се грижи и за пръстите. Разстоянието е достатъчно широко, за да осигури комфорта на краката ви.

Изключително важен в здравната грижа при хора с плоскостъпие е и масажът. Упражненията следва да бъдат показани от специалист. Обикновено отнемат 15 минути ежедневно и то в домашна среда, но ефектът е доказан, защото:

  • Съдействат за мускулния баланс
  • Укрепват ставните връзки
  • Улесняват проходимостта на лимфотока

При нужда от консултация за ортопедичното здраве на стъпалата ви може да се обърнете към специалистите на Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ ‘’Скин Системс.’’

Назад към новините

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки"

Вижте повече OK